Haberler

Dicle Elektrik Mühendisleri Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör Geliştirdi

16
Ağu 2023

“Elektrik Dağıtım Sektöründe İlk Ar-Ge Merkezi” ünvanını taşıyan ve 2017 yılında kurulan Eksim-Dicle Ar-Ge Merkezi, yeni ve öncü projeleriyle sektöre yön vermeye devam ediyor. Dicle Elektrik, genç ve yetenekli mühendislere mesleki ve kişisel gelişim imkânı sağlamak için başlatılan “Dicle Elektrik Genç Enerji” programı kapsamında göreve başlayan mühendislerin proje yönetiminde, taşıdığı iletkenleri toprak ve diğer iletkenlere karşı izole eden, ancak kirlendiği için enerji kesintilerine, dolayısıyla ciddi ekonomik kayba neden olan izolatör sorununu “Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör” projesiyle çözdü. EPDK onaylı Ar-Ge projesi ile ortaya çıkan ürün için, Dicle Elektrik tarafından patent başvurusunda bulunuldu.

Sürdürülebilir bir projeye imza atıldı

 “Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör” projesi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ar-Ge ve Dijital Süreç Yönetimi Direktörü Dr. Mustafa Çelikpençe, şirket bünyesinde çalışan genç mühendis arkadaşlarla birlikte sürdürülebilir bir projeye imza attıklarını ifade etti. Enerji nakil hatlarında bulunan porselen ve cam izolatörlerin yüzeylerinde oluşan kir ve rutubetin, “kirlenme atlaması” denilen arızalara neden olduğunu belirten Dr. Çelikpençe, konuşmalarını şu ifadelerle sürdürdü:

Seramik izolatörlere, Ar-Ge merkezimizde uyguladığımız özel bir kaplama sayesinde, su tutmama ve kendini temizleme özelliklerini kazandırdık. Bu alandaki literatür çalışmalarını inceleyerek, su geçirmezlik (hidrofobik) kabiliyetini, izolatör yüzeylerine nasıl kazandırabileceğimizi araştırdık. Amacımız enerji nakil hava hatlarında kullandığımzı izolatörlerin, su tutmasını engellemeyerek izolatör kirlenmesinin önüne geçmektir.”

Tüm testlerden başarıyla geçti

Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, “Self Clean” formülasyonları için su itici ve kısmi pürüzlü bir yapı oluşturduklarını belirten Dr. Çelikpençe, proje sürecini şu ifadelerle özetledi: “Laboratuvar ortamında elde edilen kaplamalar farklı yüzeylere uygulandı ve uygun olabileceği gözlemlenen yapılardan üç tanesi, seramik izolatörler üzerinde denendi. Bu yapılardan biri izolatöre uygulandığında, pürüzsüz bir yapı sağlandı ve mikroskobik görüntülerde de istenen değerler elde edildi. Özetle, su ve kir tutmama özelliğiyle seramik yapılara uygulanabilecek bir kaplama geliştirildi. Laboratuvar şartlarında yapılan tüm test ve deneylerden başarıyla geçen akıllı izolatör projesinin, saha uygulama ve test çalışmaları devam ediyor.”

 

Patent başvurusunda bulunuldu

Doğal ortamda kedini temizleyerek, arızalara ve arıza kaynaklı kesintilere son veren akıllı izolatörlerin kullanılmaya başlanması ile elektrik dağıtım şirketleri için önemli bir kalem olan bakım masraflarının ciddi oranda azaltılması hedefleniyor. Yüksek gerilim hatlarında bulunan izolatör sayısının fazlalığı ve her izolatörün yaklaşık iki dakikada temizlenebildiği göz önüne alındığında, “Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör” projesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Dicle Elektrik, kendi mühendislerinin geliştirdiği birçok ürün için yaptığı gibi, Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör’ün de ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılabilmesi adına patent başvurusunda bulundu.

 

Diğer Haberler